< Till artikelarkivet

Everdrones Skybase i Östersund invigd

Onsdagen den 30 mars invigdes Everdrone AB:s Skybase i Östersund. Nu kan SOS-Alarm larma ut drönare med hjärtstartare i centrala stan.

Ett fyrtiotal inbjudna kunde konstatera att systemet fungerar när drönaren flög ut och firade ner hjärtstartaren, precis intill en HLR-docka, efter en kortare färd i luftrummet.

Projektet finansieras av Interreg och Green Flyway. Partners i projektet är SOS-Alarm, Berners som upplåter marken, Region Jämtland Härjedalen, Jämtland Räddningstjänstförbund och Karolinska Institutet. På plats var även företrädare för Östersunds flygklubb. Medlemmar i klubben kommer att ta hand om den tekniska skötseln i Östersund.

I dagsläget kan drönaren inte larmas ut i hela kommunen, utan endast i en sektor som omfattar vissa delar av den centrala staden. Everdrones system är redan i drift i Västra Götaland. Östersund är den andra i platsen i Sverige där systemet används. Drönaren styrs på distans av piloter från Everdrone AB och beräknas att larmas ut inom 6 km radie under perioden (sannolikt max 1 gång per vecka i medeltal).

Dela inlägget